Publicaties

Zingeving is ook onderdeel van het werk van de sociaal werker - Zorg + Welzijn

De vraag achter de vraag van de cliënt kan ook in het sociaal domein een existentiële vraag zijn. Niet alleen bij ouderen. Je zult je partner maar verliezen, of je kind. Of je cliënt zit in de schulden, waar komt hij of zij het bed nog voor uit? Sociaal werkers kijken vooral naar de oplossing en nemen te weinig ruimte voor het proces.

‘Zinsitief: sensitief voor zingeving in sociaal werk’ heet het onderzoek naar zingeving in het sociaal domein.  ‘Zinvol samenwerken in de thuissituatie’ is een tweede onderzoek naar inbedding van aandacht voor zingeving in interprofessionele samenwerking. Ook in het sociaal werk blijkt zingeving een belangrijk thema in de ondersteuning van cliënten. Meer dan ze zelf in de gaten hebben, werken sociaal professionals met zingevingsvraagstukken. ‘Sociaal professionals zijn vaak “onbewust bekwaam”,’ aldus Franka Bakker en Aliza Damsma. Zij doen vanuit twee verschillende hogescholen (Windesheim en Viaa) onderzoek naar ‘zingeving in de thuissituatie’. ‘Sociaal professionals werken vaak vanuit een holistische visie, ze kijken naar verschillende dimensies in het leven. Maar dan missen ze soms de tools en de tijd om echt door te dringen tot de existentiële vragen.’

Videosessie: Zingevingsvragen ontdekken in de huisartsenpraktijk

Videosessie: de casus van Carla

In de praktijk blijkt dat mensen na een slechtnieuwsgesprek behalve onzekerheid en verdriet ook vragen over zingeving ervaren. Die vragen zijn alleen vaak niet makkelijk te ontdekken. Agora ontwikkelde een nieuwe infographic die in zes stappen laat zien wat er gebeurt als iemand van een huisarts of specialist slecht nieuws krijgt.  

Een impressie van de sessie vindt je hier.

De presentatie is te vinden in de bijlage.

 

Videosessie: de casus van Carla

Aan de hand van een gefilmd portret van Carla (met COPD) onderzochten deelnemers aan de videosessie onlangs welke wensen en behoeften zij heeft op de 4 dimensies van de palliatieve benadering (fysiek, psychisch, sociaal, zingeving). Want Carla is méér dan een patiënt met COPD. En welke kennis en deskundigheid professionals en vrijwilligers in de zorg en het sociaal domein in huis hebben om samen de kwaliteit van leven te verbeteren van Carla en haar zoon.

Een impressie van de sessie vindt je hier

De presentatie is te vinden in de bijlage.

Terugblik en presentatie videosessie 18 maart: Mantelzorg en de palliatieve benadering

Mantelzorg voor mensen in de palliatieve fase

Samen met MantelzorgNl organiseerde Agora een videosessie voor professionals en vrijwilligers die te maken hebben met naasten van mensen in de laatste levensfase. In deze fase zijn mantelzorgers en naasten de belangrijkste ondersteuners en zorgverleners, blijkt uit onderzoek. Maar de meeste aandacht gaat naar degene die ongeneeslijk ziek is. Terwijl naasten of mantelzorgers ook wensen en behoeften hebben voor zichzelf. Hoe kijk jij naar hen? Als mede-zorgverlener of als iemand die ook zelf ondersteuning op fysiek en psychosociaal gebied nodig heeft of zingevingsvragen heeft, maar die niet altijd stelt?  Welke ervaringen heb je zelf en wat betekent dat voor je (professioneel) handelen?  Hierover ging deze videoworkshop. En wat heb je nodig om het eventueel anders te doen? Er zijn inmiddels diverse instrumenten ontwikkeld en doorverwijsmogelijkheden die ook aan bod zijn komen.

De presentatie en terugblik vind je hier.

Terugblik en presentatie 10 december psychosociale ondersteuning in de laatste levensfase

Hierbij de presentatie met een korte terugblik van de videosessie, die Agora en gastspreker José van Nus hielden op 10 december.

In de presentatie vind je de link naar het filmpje en de Handleiding over dit onderwerp voor Maatschappelijk werkers.

Impressie Werkconferentie Zingeving in de Buurt: Dat doen we samen, 27 oktober 2020

De werkconferentie 'Zingeving in de buurt' op 27 oktober was met 200 deelnemers een groot succes. Lees hier het verslag met links naar de video’sVerder praten? Heb je nog een vraag? Ga naar de tab Vraag & Antwoord.

Profielfoto van Julia Hulshof
Julia Hulshof
0 Reageer

Impressie videosessie Zinnig in gesprek, 10 sept 2020

De terugblik van de videosessie, Zinnig in gesprek, vind je via deze link: https://www.agora.nl/nieuws/samenwerken-aan-zingeving-in-de-palliatieve-fase/ . Daar is ook de infographic te bekijken die centraal stond tijdens de sessie over zingeving in het sociaal domein.

Presentatie Guido Schurmann - videosessie Agora 10 september

.

Profielfoto van Julia Hulshof
Julia Hulshof
0 Reageer

Impressie videosessie Kraak de casus van Carla, 2 juli

De videosessie van Agora bracht mensen samen die werkzaam zijn in het sociaal domein en de zorg. Samen reflecteerden ze op de video die een kijkje in het dagelijks leven van Carla biedt. Door haar COPD leeft zij met een ongeneeslijke ziekte. Wat betekent dat voor haar en haar zoon, tevens haar mantelzorger? Op de website van Agora blikken we terug. Klik op bovenstaande link.

Infographic Agora

Agora ontwikkelde een infographic voor vrijwilligers en professionals uit het sociaal domein. In de palliatieve fase beseffen mensen dat ze in de laatste fase van hun leven zitten en kunnen zij veel zingevingsvragen hebben. Het is goed om te weten dat er in de lokale gemeenschap kundige vrijwilligers en professionals zijn op wie zij een beroep kunnen doen. De infographic laat de verwijsmogelijkheden zien van de huisarts, de POH-GGz en de (wijk)verpleging.

Sluiten