Weet jij hoeveel mensen in de palliatieve fase in jouw gemeente thuis wonen? Misschien meer dan je denkt als je beseft dat niet alleen mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun mantelzorgers, maar ook kwetsbare ouderen tot deze groep behoren. Ondersteuning van het sociaal domein krijgt een steeds grotere rol in het leven van mensen in de laatste levensfase. Een goede samenwerking met zorgverleners, vrijwilligers en specialisten op het gebied van zingeving draagt bij aan een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Hoe je dat doet? Agora helpt je graag op weg.
Interessante links

Agora
Léven tot het einde mogelijk maken. Dat is de missie van Agora. Wij willen dat mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten hun leven kunnen inrichten op een manier die past bij hun wensen en waarden. Om dit te bereiken ondersteunen wij mensen en organisaties in zorg zingeving en het sociaal domein bij goede lokale samenwerking rondom mensen in de laatste levensfase. Dit doen we met kennis, instrumenten en inspirerende voorbeelden.

Lokale projecten
Zinvol samenwerken in een Proeftuin
Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, of kwetsbaar op leeftijd, en hun naasten hebben verschillende behoeften en veel vragen. Zoals: Welke behandeling wil ik nog? Kan ik wel in mijn huis blijven wonen? Waarom overkomt mij dit? Dit vraagt om passende, tijdige ondersteuning vanuit het zorg én het sociaal domein. Dicht bij huis, met korte lijnen. Zeker nu we steeds ouder worden en langer thuis blijven wonen, terwijl het aantal beroepskrachten en mantelzorgers afneemt.
Daarom organiseert Agora Proeftuinen in samenwerking met Movisie. Samen met andere professionals en vrijwilligers ga je voor passende zorg en ondersteuning. Zodat mensen hun leven tot het einde leven zoals zij dat wensen, daar geloven wij in. Jij toch ook?

Praten over levensvragen
Zingeving en geestelijke verzorging thuis in de praktijk
Als professional in de zorg of het sociale domein krijg je te maken met mensen met levensvragen. Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kwetsbare senioren, ouders van een kind met een ernstige ziekte, maar ook mensen die te maken hebben met verlies van werk, relaties, of naasten kunnen vragen hebben: Waarom overkomt mij dit? Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik verder? Ook familie, vrienden en/of mantelzorgers kunnen deze vragen hebben.
Aandacht voor levensvragen speelt voor iedere zorgverlener een belangrijke rol bij het bieden van passende ondersteuning. Geestelijk verzorgers zijn speciaal opgeleid en hebben de kennis, de vaardigheden en het referentiekader om mensen te begeleiden bij zingeving en levensvragen.

Succesvol samenwerken voor mensen in de laatste levensfase
Geslaagde start van proeftuin Maarssen
‘Een prachtig initiatief. Zoiets begint klein, maar er zijn nu al allerlei organisaties bijgekomen.’ Dat zei Dick Polman, wethouder economie, duurzaamheid, sociaal domein en participatie van de gemeente Stichtse Vecht bij de start van de proeftuin Maarssen. Ruim twintig deelnemers waren daarvoor naar Buitenplaats Goudestein gekomen, onder wie professionals én bestuurders van zowel zorg- als welzijnsorganisaties, maar ook gemeentelijke adviseurs en vrijwilligers.

10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin
Succesvol samenwerken
Waar hebben mensen thuis behoefte aan als ze ongeneeslijk ziek zijn of kwetsbaar en op leeftijd? En hoe kunnen professionals elkaar beter vinden in de ondersteuning? Om die vragen te beantwoorden organiseert Agora proeftuinen.

Samenwerken om opeenvolging problematiek te doorbreken
Wie de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ krijgt, raakt meestal uiteindelijk arbeidsongeschikt. Regelmatig zorgt dat ook voor opeenvolgende problematiek zoals schulden, scheiding of psychische problemen. Ook de kans op eenzaamheid en sociale vraagstukken rond mantelzorg en andere hulp nemen toe. Samenwerken zorgt dat er eerder kan worden ingegrepen, laten onze Proeftuinen zien.

Welke hulpvraag heeft iemand in de palliatieve fase?
Mensen in de palliatieve fase kunnen op vier dimensies vragen hebben: sociaal, psychisch, fysiek of over zingeving. Om die vragen boven water te krijgen, blijkt het spinnenwebmodel van Positieve Gezondheid een praktische tool. “Ik werd me veel bewuster van het belang van een levenseindegesprek”.

Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase
De palliatieve benadering kent vier dimensies: fysiek, zingeving, psychisch en sociaal. De laatste twee worden vaak in één adem genoemd: psychosociaal. Maar wat behelst die precies? Wat voor vragen spelen er vooral in de palliatieve fase? En belangrijker: bij wie vinden mensen die ongeneeslijk ziek zijn of hun naasten ondersteuning?