Channel Palliatieve benadering

Landelijk channel

Tijdlijn

“'Waar hebben jullie het over?' Vraag ik als ik thuiskom en mijn man en zijn driejarige kleindochter in gesprek zie. ‘Over de dood’ zeggen ze beide monter. Niet dat er een directe aanleiding voor is, maar de peuter heeft nu eenmaal heel veel vragen.”

Zo start Jet Bussemaker de inspiratienota die de Raad voor de Samenleving onlangs uitbracht. Een rapport om de dood meer toe te laten. Te beseffen dat we allemaal sterfelijk zijn. Dat het normaal en goed is om daarover met elkaar te spreken.

Agora maakt zich sterk voor een palliatieve benadering, om goed te léven tot het einde. Daar hoort een goed gesprek over het levenseinde bij. Daar hoort bij dat je de intense ervaringen van verdriet, machteloosheid, rouw er kunt laten zijn. Sterker nog: het delen van die gevoelens, hoe moeilijk ook, het bespreken geeft lucht, inspiratie, veerkracht, toekomst. Rituelen kunnen daarbij helpen, waar woorden niet volstaan.

We bevelen de inspiratienota van harte aan en meer nog: we bevelen het gesprek aan over het leven, waar sterfelijkheid onlosmakelijk onderdeel van is.

Lees 'Stervelingen - Beter samenleven met de dood' > https://bit.ly/3s0ctIJ

Bekijk de video: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-taalstaat/04fd0886-552f-46b8-96ed-798391883b58/2021-12-04-jet-bussemaker-over-hoe-we-ons-beter-kunnen-uitdrukken-over-sterven-en-rouwen