24 september 2024, 19.30 - 21.00 uur
Mensen met een ongeneeslijke ziekte brengen de meeste tijd van hun ziekte thuis door. Ze hebben contact met hun eigen huisarts en/of (wijk)verpleegkundige. De begeleiding van deze patiënten en hun naasten kan complex zijn vanwege medische klachten, psychosociale problemen en vragen over zingeving van mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. In veel gemeenten werken huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg lokaal nauw samen in een PaTz groep. Samen brengen ze vroegtijdig patiënten in beeld en anticiperen ze op de behoefte aan zorg en ondersteuning van de patiënt en de naasten.
Wat is de rol van professionals vanuit het sociaal domein hierbij? Hoe kunnen zorgprofessionals vanuit het sociaal domein beter samenwerken en wat levert dat op? Welke voorbeelden zijn er al? Tijdens dit webinar gaan we daar samen op in.
In de webinar vertellen we je meer over de PaTz-werkwijze en hoe ook jij daarmee aan de slag zou kunnen gaan. Daarnaast laten we inspirerende voorbeelden uit de praktijk zien van goede samenwerking tussen professionals uit de zorg en het sociaal domein voor mensen in de palliatieve fase die thuis verblijven. We nemen een kijkje in Maarssen, waar in een PaTz-groep het maatschappelijk werk ook deelneemt als uitvloeisel van een experiment van de proeftuin Léven tot het Einde. Vervolgens laat we zien hoe in Twente het project Waar is Wally de verbinding tussen zorg en het sociaal organiseert en faciliteert.
Voor wie?
Deze webinar is bedoeld voor huisartsen, POH-ers, (wijk)verpleegkundigen, sociaal- en maatschappelijk werkers, beleidsmaker bij gemeenten en (zorg)organisaties die lokaal een rol of verantwoordelijkheid hebben bij palliatieve zorg en ondersteuning voor mensen die thuis verblijven.
Programma
- Opening en welkom door Sabrina Sluiter, programmamanager bij Agora
- Wat is Patz, door Eveline Schroen, Landelijk coördinator Stichting PaTz bij PZNL.
- De rol van het sociaal domein in de palliatieve fase, door Sabrina Sluiter
- Goede voorbeelden:
– Proeftuinen/Leerwerkplaatsen i.c.m. PaTz, door Marieke Ausems, huisarts en kaderarts
palliatieve zorg.
– Waar is Wally, door Linda Tuinman, projectleider Waar is Wally bij stichting De Kern. - Ruimte voor vragen aan de sprekers en interactie
- Regionale inspiratiebijeenkomsten
- Afsluiting
Wat steek ik ervan op?
Je leert hoe de samenwerking tussen zorg en sociaal domein vormgegeven kan worden en wat dat oplevert voor de kwaliteit van leven, coördinatie en continuïteit van zorg en tevredenheid van medewerkers. Je krijgt inzicht in wat de PaTz werkwijze inhoudt welke (bewezen) bijdrage dit levert aan de proactieve zorg voor patiënten in de palliatieve fase, en hoe het de samenwerking in de eerste lijn bevordert. We laten zien hoe duurzame samenwerking tussen gemeenten, zorg en het sociaal domein vorm krijgt in de leerwerkplaatsen van Agora. Via de ‘Waar is Wally?’-werkwijze maak je kennis met een innovatieve benadering voor het verbinden van huisartsenpraktijken met het sociale domein om betere zorg te bieden aan patiënten met psychosociale problemen. Je leert meer over een vaste contactpersoon (Wally) als eerste aanspreekpunt en verwijzingen, regelmatige overleggen en competenties van een sociaal werker.
Sprekers
Sabrina Sluiter, programmamanager bij Agora
Eveline Schroen, Landelijk coördinator Stichting PaTz bij PZNL
Marieke Ausems, huisarts en kaderarts palliatieve zorg
Linda Tuinman, projectleider ‘Waar is Wally’ bij stichting De Kern
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij ABAN, Kwaliteitsregister V&V en Registerplein
Waar en wanneer?
De webinar wordt gehouden dinsdag 24 september 2024, 19.30 – 21.00 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos
Aanmelden
Klik op de gele knop ‘Aanmelden’
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Voorbereiden
– Bekijk het filmpje ‘Wat is PaTz’
– Neem alvast een kijkje in de proeftuinen: ‘Wat is een Proeftuin’
– Maak kennis met Marieke Ausems en de proeftuin Léven tot het Einde in Maarssen in de film Proeftuin Maarssen – Samen werken aan kwaliteit van leven
– Lees het draaiboek ‘Waar is Wally’
– Lees het artikel Wat is het sociaal domein en welke rol speelt het bij palliatieve zorg en ondersteuning?
Donderdag 26 september 2024, 15.30-17.00 uur
Het huidige model van denken over en organiseren van mentale gezondheid vanuit een ziektemodel is niet langer houdbaar. Want mentaal lijden is geen ziekte, maar menselijke variatie. Waar een breed palet van met name publieke en sociale interventies mensen in staat kan stellen om hun weg in het leven te vinden. Wat betekent dit en wat kun jij er zelf in kan betekenen? Meld je aan en ga hierover in dialoog!
Jim van Os en Marian Kesler gaan in deze sessie in op de concepten die ten grondslag liggen aan de Sociale Benadering van Mentale Gezondheid en de ervaringen die hiermee de afgelopen jaren op zijn gedaan in verschillende regio’s in Nederland. Wat weten we nu eigenlijk wel en niet over mentaal lijden? Waarom is het ziektemodel zo een verkeerde afslag in ons denken en organiseren geweest? Welke nieuwe manieren zijn er om mentaal lijden te begrijpen en er met elkaar een juiste maatschappelijke reactie op vorm te geven? Wat leren we tot nu toe in de lokale Ecosystemen Mentale Gezondheid? Wat betekent dat voor naasten, hulpverleners en bestuurders?
Voor wie?
Deze webinar is bedoeld voor iedereen die als hulpverlener, naaste, beleidsmedewerker of leidinggevende te maken heeft met mentale gezondheid.
Wat steek ik er van op?
Je verdiept jouw kennis over de Sociale Benadering Mentale Gezondheid.
Je leert van projecten in de praktijk door een uitwisseling van ervaringen.
De webinar is mogelijk het begin van netwerken van deelnemers die hieraan willen bijdragen.
De Sociale Benadering Mentale Gezondheid is een webinar in een reeks over de Sociale Benadering.
Programma
Deelnemers gaan aan de hand van presentaties en break out sessies in dialoog met Jim en Marian om te begrijpen wat de Sociale Benadering Mentale Gezondheid inhoudt, wisselen ervaringen uit en onderzoeken hoe we samen aan deze beweging kunnen bijdragen.
Sprekers
Prof. dr. Jim van Os is Hoogleraar Psychiatrie, voorzitter divisie Hersenen UMC Utrecht, mede initiatiefnemer de Nieuwe ggz en Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM).
Marian Kesler is strategisch adviseur bij Raedelijn. Zij is trekker van de GEM transformatie in de regio Noordwest Veluwe.
Waar en wanneer
De webinar wordt gehouden donderdag 26 september 2024, 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Aanmelden
Klik op de gele knop ‘Aanmelden'
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Voorbereiden
Bekijk de YouTube Playlist van de regionale Ecosystemen Mentale Gezondheid.
Meer informatie
Whitepaper Het Moet Beter, Het Kan Beter, Anders Lopen We Vast over Ecosystemen Mentale Gezondheid.
17 oktober 2024, 15.30 - 17.00 uur
Is bij jou het kwartje al gevallen? Dat de dood vooral een sociale, en niet voornamelijk een medische gebeurtenis is? Als we ons dat realiseren, kunnen we eigenlijk ook niet anders dan daarnaar handelen. Dus wat betekent dat voor ons als professionals uit zowel de zorg als het sociaal domein? En wat betekent het voor ons als burgers, als medemensen, als naasten? En ook, wat is nodig van organisaties en instituties? Interessante vragen die aandacht verdienen. Daarover gaan we het hebben in dit webinar, in de Week van de Palliatieve zorg.
Door de opmars van medische mogelijkheden hebben we als individu langzamerhand de greep verloren op een van de meest universele van alle processen in een mensenleven; overlijden. En ook ondersteuning in de fase die daaraan vooraf gaat. Pijn wordt verholpen door morfine, angst wordt door een psycholoog opgepakt en eenzaamheid door een geestelijk verzorger.
Natuurlijk is dat wat gechargeerd, maar voor Marieke Groot is wel duidelijk dat we in toenemende mate professionals denken nodig te hebben om te kunnen omgaan met symptomen, wensen en behoeften die nu eenmaal inherent zijn aan leven met eindigheid. Die professionals doen goed werk, maar naast hen horen zieke mensen zelf en hun naasten, in partnerschap hun plek weer in te nemen.
Voor het goed afscheid kunnen nemen van het leven zijn we allemaal aan zet.
Daarover gaan we in gesprek tijdens dit webinar. Na een kort theoretisch intro over compassionate communities, gaan we in gesprek met iemand die zelf betrokken is bij deze maatschappelijke beweging. Je krijgt inzicht in wat een compassionate community is, of kan zijn en wat het betekent in de dagelijkse praktijk van een stad in Nederland.
Daarna zijn de deelnemers aan zet: Wat kan jij morgen zelf doen om dit in beweging te krijgen? Of je nou professional, vrijwilliger of burger bent, jij bent van belang en je kunt veel betekenen om (zorg in) de laatste levensfase weer van ons allen te maken.
We praten plenair verder over (on)mogelijkheden voor gemeenschapsvorming rond dood, sterven en rouw.
Voor wie?
Dit webinar is bedoeld voor zorg- en welzijnsprofessionals, beleidsmedewerkers uit het sociaal domein en verder iedereen die geïnteresseerd is in het thema community vorming rond dood, sterven en rouw.
Wat steek ik er van op?
Je krijgt inzicht in waarom de dood vooral een sociale gebeurtenis is. Je leert hoe het zo gekomen is dat we dat anders zijn gaan zien en wat het betekent om hiernaar te kijken vanuit dit ‘sociale perspectief’. We laten zien hoe dit vorm krijgt in compassionate communities en wat je zelf kunt doen om mee te werken aan deze beweging.
Marieke Groot
Marieke Groot is lector Persoonsgerichte (Palliatieve) Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Zij heeft een heldere visie op palliatieve zorg en ondersteuning: ‘Palliatieve zorg is een zaak van iedereen. Mensen die ziek zijn, zijn 5% van hun tijd in zorg. De andere 95% zijn ze in hun eigen omgeving, als partner, als ouder, als werknemer, vriend of buurman.’
Lees ook de column It takes a village – De overschatte rol van de professional in palliatieve zorg die Marieke Groot schreef in aanloop naar haar lezing op het congres Connecting Communities, hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg, 26 juni 2024.
Waar en wanneer
De webinar wordt gehouden donderdag 17 oktober, van 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Aanmelden
Klik op de gele knop ‘Aanmelden’
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).