Channel Palliatieve benadering

Landelijk channel

Te vinden in dit channel:

Vraag

29 oktober 2020
Student

“Ik hoor steeds dat je universitair geschoold moet zijn om geestelijk begeleider te worden, kent iemand andere mogelijkheden? Ik ben vooral benieuwd naar werkplekken om bovenal met zingeving aande slag te gaan. Ik word nu opgeleid tot toegepast psycholoog.”

Geestelijk verzorger

Om geregistreerd geestelijk verzorger bij de skgv te worden kan je kiezen om hbo-master of universitaire master geestelijke verzorging te doen.

Vrijwilliger

Als geestelijk begeleider en/of ritueel begeleider sta je naast mensen die kwetsbaar zijn. Dat vergt bepaalde competenties. Die kun je met allerlei cursussen verwerven.
NB. als oud-huisarts wil ik wel toevoegen dat deze begeleiders geen behandelaars zijn.

Geestelijk verzorger

Beste Neeltje,
als hbo-er kun je ook als geestelijk verzorger aan de slag gaan. https://www.skgv-register.nl/opleiderssupervisoren/lijst-erkende-opleidingen/
Als je geregistreerd bent dan moet je ( zoals ieder ander) daarna in 5 jaar PE-punten halen, dat kan door een master te volgen, maar dat hoeft niet. Ik ben ook als HBO-er geregistreerd en werk als geestelijk verzorger.
met groet,

Hildegard Faber

Ervaringsdeskundige

Dag Neeltje,
De beroepsverenigingen SKGV en de VGVZ stellen inderdaad dat je universitair geschoold met zijn. Dat heeft o.a. te maken met de subsidie van 35 miljoen die in 2019 is verleend voor geestelijke verzorging in de thuissituatie waaraan voorwaarden door het Min. van OWZ zijn gesteld, zoals aangesloten zijn bij deze beroepsverenigingen.
De Netwerken Palliatieve Zorg (65 in NLD) hebben vanwege de infrastructuur die zij reeds hadden deze subsidie gekregen. Zij moesten er mede zorg voor dragen dat er Centra voor Levensvragen opgestart werden. En ook hiervoor geldt de eis van het Ministerie.
Suggestie: Wellicht dat er bij gemeenten (bv. WMO, maatschappelijk werk, psychologiepraktijk) ruimte is voor mensen met jouw achtergrond. Binnen het werkveld van de geestelijke verzorging/ zingeving/ centra voor levensvragen denk ik dat je met jouw opleiding niet in aanmerking komt voor aansluiting.
hartelijke groet,
Irene Godderij

Vrijwilliger

Er zijn parochies die intern opleidingen geven aan vrijwilligers

Vrij gevestigde geestelijk verzorger

Neen dat is niet nodig, wel heb je minimaal een HBO Master opleiding nodig om als geestelijk verzorger werkzaam te zijn. Binnen Justitie, Defensie, ziekenhuizen verpleeg en zorg instellingen.

Beleidsadviseur, projectleider GV Thuis

Beste Neeltje,
er zijn verschillende opleidingen naar het beroep van geestelijk verzorger, zowel hbo als universitair. Fontys Tilburg biedt bv een HBO variant aan . Er zijn ook verkorte trajecten voor diegenen die al eerder een studie hebben afgerond.

Werkplekken voor geestelijk verzorger zijn er talrijk. In ziekenhuizen en verpleeghuizen bijvoorbeeld en ook bij justititie, defensie, politie. Sinds 2019 wordt gewerkt aan geestelijke verzorging thuis, zodat mensen ook wanneer ze langdurig thuis zijn een beroep op een geestelijk verzorger kunnen doen.
Veel informatie over de verschillende mogelijkheden: www.geestelijkeverzorging.nl

Succes! Mocht je meer vragen, meldt je gerust,

Guido Schurmann, projectleider GV Thuis, Agora, gschurmann@agora.nl

Geestelijk verzorger en vertrouwenspersoon

Beste Neeltje,
Ik heb in 2007 mijn HBO theologie en levensbeschouwing gedaan bij Fontys hogescholen, maar merkte dat de instellingen graag een master wilden. Die was er toen nog niet op HBO-niveau. heb vervolgens in Utrecht mijn master algemene geestelijke verzorging gedaan. Maar dat duurde in deeltijd nog eens enkele jaren. In 2013 had ik mijn master maar ik was toen al 57 en de banen liggen voor ons oudjes toch al niet voor het opscheppen. Toch heb ik geen spijt. Ik doe goed werk voor meerdere centra voor levensvragen. Doe wat goed voelt!!!

Jenny Kloosterhuis
Onderzoeker

Beste Neeltje,

Bedoel je specifiek geestelijk begeleider of geestelijk verzorger? Geestelijk begeleiders zijn doorgaans aangesloten bij de vereniging Gaandeweg, zie https://www.gaandeweg.org/
in zorginstellingen voor ouderenzorg werken ook HBO-Theologen als geestelijk verzorger. Wil je SKGV-geregistreerd worden dan kun je een keuze maken uit de opleidngen op http://www.skgv-register.nl/opleiderssupervisoren/lijst-erkende-opleidingen/

Hopelijk heb ik zo naar tevredenheid kunnen beantwoorden,

Met vriendelijke groet,

Jenny Kloosterhuis
Onderzoeksmedewerker
Rijksuniversiteit Groningen
Faculty of Theology
Department of Comparative Study of Religion
www.rug.nl/staff/j.j.kloosterhuis/
Tel: 050 363 2644 | 06 1110 7153

Recente publicatie
Liefbroer, A., Damen, A., Kloosterhuis, J., Körver, S., Leget, C., Visser, A., … Zock, H. (2020). Financiering van GV in de thuissituatie Observaties en vragen vanuit de PLOEG-projecten. Tijdschrift Geestelijke Verzorging, 23(98), 56–61.

Vrijwilliger

Wanneer je solliciteert als geestelijk verzorger wordt meestal gevraagd of je lid bent van de VGVZ. Zie hieronder een bericht over hun opleidingen . Met een andere opleiding heb je minder kansen.
Als psycholoog kun je in verschillende zorginstellingen terecht.

Voorzitter, stervens/levensbegeleider, coƶrdinator

Dag Neeltje,

Onlangs is de hbo opleiding geestelijke begeleider aan de academie voor de geesteswetenschappen geaccrediteerd door de skgv.

En de fontys hogeschool heeft ook een opleiding tot geestelijk verzorger.

Succes

Vrijwilliger

Volgens mee een opleiding in deze richting met HBO niveau en daarnaast ervaringen hebben met deze doelgroep tijden jou stage lukt je wel om te doen šŸ˜‡

Arie Kooijman
Coƶrdinator zingeving en gv

HI Neeltje, de mogelijkheden bij een hogeschool zijn beperkt. Je zou Rene van Leeuwen kunnen benaderen van Windesheim. Als je zijn gegevens niet kunt vinden, mag je me bellen of mailen. www.ariekooijman.nl
Succes Arie

Ervaringsdeskundige

Om in de thuiszorg betaald ingezet te kunnen worden als geestelijk verzorger moet je ingeschreven staan bij de VGVZ. Op hun website kan je zien welke opleidingen daar voor zijn, ook HBO overigens. De nieuw opgerichte centra voor levensvragen (heten per regio anders) hebben hier info over over de thuisinzet