Vraag

3 augustus 2021
Profielfoto van Jacques de Wit
Projectleider

“Hoe vergroot jij de kans op geluk, liefde en vriendschap voor mensen met een verstandelijke beperking? Heb jij een leuke suggestie of een mooi voorbeeld?”

Toelichting

We zoeken verwijzers die mee willen werken aan ons project ABCMaatje Den Haag. Met ABCDate vergroten we samen met 35 zorgorganisaties op een veilige manier de kans op liefde, geluk, vriendschap en gezondheid voor duizenden mensen met een verstandelijke beperking. We gaan na de vakantie met hulp van het Oranjefonds, Fonds 21, Fonds 1818 en Van Ommeren - de Voogt Stichting starten met een speciale versie van ABCDate in Den Haag: ABCMaatje.nl.

ABCMaatje, veilig en eenvoudig contact maken met nieuwe mensen.

Bij ABCMaatje ligt de nadruk op de kans op vriendschap en geluk vergroten voor eenzame mensen met een verstandelijke beperking die om wat voor reden dan ook geen hulp krijgen van een zorgorganisatie. Omdat deze groep moeilijk vindbaar is, gaan we onze publiekscampagne in eerste instantie richten op de verwijzers. Hiermee gaan we in september van start. Meer weten of meedoen? Dan maken we graag even contact.

Meer achtergrondinformatie vindt u hier https://www.leerzelfonline.nl/actueel/203/lokale-pilot-abcdate-den-haag.html  

- Jacques de Wit | Projectleider ABCMaatje Den Haag bij Leerzelfonline.nl

Motivatie

Er is veel eenzaamheid bij meer dan 5000 mensen met een beperking in Den Haag.

Werkgebied

De pilot is in Den Haag. Bij voldoende succes volgt een landelijke uitrol.

Profielfoto van Gerard Baltus
Coördinerend verpleegkundige Expertisecentrum Euthanasie

Denken jullie ook aan de lhbtiq+-doelgroep? Voor meer info kijk op:
https://www.coc.nl/jouw-belangen/coc-lanceert-website-voor-lhbts-met-verstandelijke-beperking

Profielfoto van Linda Otterman
Directeur

Hallo Jacques,
De werkwijze van samen Oplopen koppelt een maatje / vrijwilliger aan ouders die een LVB hebben of aan de kinderen in het gezin of aan jongeren. Zou dat een idee zijn? Cosis, een organisatie in Noord Nederland die werkt met mensen met beperkingen, voert sinds deze zomer samen Oplopen uit voor hun doelgroep. Als stichting hebben wij hun (ambulant) hulpverleners getraind in deze werkwijze zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Hun sociaal netwerk vergroot op deze manier flink (vriendschap). En uit de impactmetingen zien we dat de jongeren en gezinnen enorm verbeteren op psychisch welbevinden (geluk) en zich beter ontwikkelen (gezond). Mocht je meer willen weten, bel me dan gerust: 0681136075

Profielfoto van Dunya Vermaat
Trainer & Ervaringsprofessional

Misschien kun je tips en trick van https://www.durfjijmetmij.nl/ halen? Gratis contactsite/ontmoetingssite voor mensen met psychiatrische of psychosociale problematiek.

Profielfoto van Leontine Jansen
Leontine Jansen
Sociaal werker aandachtsgebied Opbouwwerk

Wij hebben alweer jaren terug een project gedaan met een groep mensen met LVB: Doe wat voor een ander. Daarin hebben we (zorginstelling en opbouwwerk) gekeken naar wat ze zelf graag willen doen en wat ze graag voor een ander doen. Dat heeft geresulteerd dat enkelen gingen meehelpen met het opbouwen en afbreken van wijkevenementen 1 daarvan ging zelfs helpen bij knutselactiviteiten. Anderen wilde dat juist niet (teveel prikkels). En werden ze dus ook uitgenodigd voor het etentje na afloop. Dat 1 achter de bar in het buurthuis ging helpen, dat er een eigen activiteitengroep startte, waarbij anderen mochten aansluiten, hier werd creatief gedaan, gepraat en gewandeld en dat 1 bij activiteiten een gedicht voordroeg, nog één ging iets met muziek doen. Uiteindelijk vonden de deelnemers dat ze leuke dingen zijn gaan doen, dat het fijn is wat voor een ander te doen en zichzelf beter gingen voelen en er veel meer bij hoorden in de wijk. En nog steeds worden ze er telkens weer bijgevraagd om mee te helpen en te doen.