Vraag

11 januari 2023
Profielfoto van Henk ten Have
Student

“Welke opleiding kun je het beste volgen als je geestelijk verzorger wilt worden?”

Toelichting

Mogelijk wil ik me laten omscholen tot geestelijk verzorger. Welke opleiding kan ik daarvoor het best volgen? Wo, hbo, Theologie, Humanistiek, Academie voor Geesteswetenschappen, ...? Ik ben 45+, heb een hbo-diploma (geen zorgopleiding) en werk nu niet in de zorg. Wie heeft tips/ervaringen? Alvast hartelijk dank!

Werkgebied

Journalistiek, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht

Profielfoto van Peter de Haan
Partner adviesbureau

Dag Henk,
Kijk ook even naar de bachelor en masteropleiding van Windesheim; deze master heeft ook een sterke didactische component

Profielfoto van Marieke van Eijkelen
Geestelijk verzorger, vrijwilliger en (meer) werk zoekende met eigen bedrijf 'Innig Verband'

Beste Henk, zelf heb ik op latere leeftijd de opleiding tot humanistisch geestelijk verzorger gevolgd aan de UvH. Een opleiding die ik van harte aanbeveel. Door eerst een premaster te volgen en vervolgens een master ben je na 4 jaar heel around opgeleid met een heel divers curriculum. Veel succes!

Profielfoto van Riekie Dunnewind
Vrijwilliger

Bachelor theologie of religiewetenschappen, daarna master geestelijke verzorging.

Profielfoto van Thieu Dollevoet
Vrijwilliger

Informeer bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Profielfoto van Sophie Bloemert
Vrijwilliger

Beste Henk,

voor geval je protestant bent, kan ik je ook verwijzen naar de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), nu nog met locaties in Amsterdam en Groningen. Wordt binnenkort Utrecht. Zie de informatie via


Succes!

Hartelijke groet.

Dag Henk,
de universiteit voor humanistiek in Utrecht zou ik aanraden.
Succes!

Profielfoto van Leon Bal
Casemanager en directie

Geestelijk verzorger zoals in Kerk of geestelijk verzorger zoals in de GGZ?

Profielfoto van Corrie Noordzij
Verpleegkundige/Geestelijk begeleider

Academie voor Geesteswetenschappen is me erg goed bevallen: veel practicum en inspiratie, voeten in de klei en out of the box. Opleiding tot alg. geestelijk begeleider, niet o.b.v. een specifieke filosofie, religie, theorie.
Succes!

Profielfoto van Peter Samwel
Geestelijk Verzorger / Consulent Levensvragen

Beste Henk.
Ik ben sinds 1 januari 1988 geestelijk verzorger en deed destijds mijn opleiding bij het Humanistisch Opleidings Instituut, de voorganger van de UvH.
Ik heb twee sporen tegelijkertijd gelopen in mijn studietijd. Enerzijds heb ik dus een passende reguliere opleiding gezocht en (destijds) gevonden, anderzijds heb ik altijd al een bijzondere belangstelling gehad voor het modernisme in de spiritualiteit. Zo ben ik me gaan bekwamen in Tarot, schreef er twee boeken over en gebruik dat door de jaren heen ook meer en meer in mijn werk als gv-er. Ik deed Reiki, volgde trainingen Mediamieke ontwikkeling en andere invalshoeken van moderne spiritualiteit. Daarnaast bleef ik ook in het reguliere veld actief, dus ik volgde tevens al het gangbare: bijscholingen, intervisies, supervisies enz.
Er is op dit moment volgens mij nog geen opleiding in Nederland die het totale veld van het omvangrijke geestelijke domein bestrijkt. Ik zou je dus willen vragen: wie ben jij? Wat wil jij binnen dit vak? Wat zoek jij? Misschien ben je kerkelijk en is de keuze gemakkelijk. Of ben je divers en wil je de hele breedte van het geestelijke werkveld bestrijken.
Succes met beslissen. En als je meer wilt weten, contact me dan gerust.
Met vriendelijke groet.
Peter Samwel
www.petersamwel.com

Profielfoto van Wim van Herk
Vrijwilliger

Zelf heb ik zowel theologie als religiewetenschappen gestudeerd (UvA).
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en ook elders ontmoette ik collega's die (alleen) religiewetenschappen hadden gestudeerd in Nijmegen.

Profielfoto van Wim van Herk
Vrijwilliger

Zelf heb ik zowel theologie als religiewetenschappen gestudeerd (UvA).
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en ook elders ontmoette ik collega's die (alleen) religiewetenschappen hadden gestudeerd in Nijmegen.

Profielfoto van Eveline Post
Geestelijk verzorger

Dag Henk
Je ziet dat er een groot aanbod is aan opleidingen. Afhankelijk van je eigen verwantschap of verbondenheid met een levensbeschouwelijke stroming kun je voor een opleiding kiezen. Het beroepsregister (de SKGV) geeft inderdaad de mogelijkheden aan die erkend zijn. Een toetreding tot het het register is een vereiste voor geestelijk verzorgers die 1elijns werkzaam willen zijn. Binnen de 2e lijns zorg is een initiele opleiding en lidmaatschap van de beroepsvereniging (de grootste is de VGVZ) over het algemeen voldoende en is het aan een werkgever of deze geaccrediteerde gv-ers in dienst wil hebben. Verder zijn er keuzen te maken ten aanzien van het werkveld waar je met name interesse voor hebt: zorg (verzorging en verpleging, ziekenhuis, psychiatrie bijv), justitie, politie of defensie om er maar een paar te noemen.

Alle goeds bij je zoektocht,
Eveline Post, geestelijk verzorger V&V Zorgstroom en Huis voor Levensvragen Zeeland

Profielfoto van Joke de Wit
Beleidsmedewerker

Hoi Henk,
Dat kan aan bij de opleiding religiestudies aan bv de Radboud Universiteit (of andere universiteiten) of geestelijk verzorger bij de Universiteit voor Humanistiek. Maar mogelijk gaat daar wel een brugjaar aan vooraf. Succes alvast

Profielfoto van Marlies Cijvat
Systeembegeleider

Hoi Henk ik doe zelf de deeltijd opleiding tot Geestelijk begeleider aan Hogeschool Fontys theologie en levensbeschouwing in Utrecht en dit bevalt mij goed.

Profielfoto van Moo Wagemakers
Adviseur Opleiden en Ontwikkelen

ha Henk,
De opleiding moet SKGV geregistreerd zijn.
Kijk ook op: https://www.skgv.nl/initiele-opleidingen-tot-geestelijk-verzorger/

Veel succes!
Met vriendelijke groeten Moo Wagemakers - Park Zuiderhout