“Wij willen positieve gezondheid graag inzetten in de laatste levensfase. Heeft iemand hier al materiaal voor ontwikkeld?”
Toelichting
Juist in de laatste fase van iemands leven is het volgens ons belangrijk om te achterhalen wat iemand nog graag wil en waar kunnen wij, als zorgverleners, ondersteuning bij bieden.
Uiteraard doen we de ACP-gesprekken (proactieve zorgplanning), maar we willen deze graag doen op basis van positieve gezondheid.
Werkgebied
Drenthe breed, hele provincie
Dag Heidi,
ik kan je het zogenaamde diamantmodel van Carlo Leget aanraden. Het is ontwikkeld door Leget en hij heeft dit model beschreven in diverse publicaties, onder anderen in 'Ruimte om te
sterven' en een aantal jaren later meer uitgewerkt in 'Van levenskunst tot
stervenskunst'. Het diamantmodel gebruik ik zelf ook in dagelijkse zorg praktijk om levenskwaliteit van Patient te verbeteren in laatste levens fase als geestelijk verzorger. wat betreft palliatieve zorg kun jij misschien ook op de site Pallliaweb verder goede hulpmateriaal kan vinden, denk ik. Succes ermee.
Groet
Aynur Kus
Hallo Heidi,
Machteld Hubert (huisarts en grondlegger van Positieve Gezondheid) geeft lezingen over de laatste 1000 dagen van je leven. je weet natuurlijk nooit wanneer die aanbreken, dus de lezingen hebben als doel dat mensen erover nadenken en op die manier beter zijn voorbereid op een levensfase waarin zaken op hun pad komen die invloed hebben op gezondheid en welbevinden (wat wil men nog, wat vindt men belangrijk, enz).
Misschien kun je hier inspiratie of tips opdoen.
Zie ook: https://www.iph.nl/kennisbank/blog-van-machteld-huber-over-de-laatste-1000-dagen/
Wat dacht je van het materiaal dat ontwikkeld is als gespreksmodel voor geestelijk verzorgers?
In dialoog met je levensverhaal,
Er is een gespreksmodel voor geestelijk verzorgers, een werkboek bij gesprekken over levensvragen en een infofolder. Dit is ontwikkeld door Universiteit Tilburg, VU, Zon MW, meer onderzoek kun je vinden op palliaweb.nl
En internet trainershandleiding, Signalering behoefte zingevingsondersteuning en matching vraag en aanbod 50 + mensen in de palliatieve fase en hun naasten in de thuissituatie Ontwikkeld door Hogeschool Rotterdam rondom positieve gezondheid.
https://www.iph.nl/kennisbank/doorontwikkeling-mijn-positieve-gezondheid 10 febr 2022
https://www.pallialine.nl/zingeving-en-spiritualiteit
Madeleine Timmerman heeft een powerpoint van de inhoud van de pilot trainingen
Nog1 ding dat ontwikkeld is o.a. door Hogeschool Windesheim in 2022 is de Zinagenda, een resultaat van een actieonderzoek ZINSITIEF vanuit het programma Zingeving en geestelijke verzorging van ZonMW projectnummer 10050011910002
Ook daarin wordt gebruik gemaakt o.a. van het model van Machteld Huber, Positieve Gezondheid.
Daarin staan tal van suggesties en verwijzingen van materialen!
Dag Heidi,
Er is (onder andere) een 6-gesprekken protocol ontwikkeld, dat gebruikt kan worden door geestelijk verzorgers. Het heet "In dialoog met je Levensverhaal". De waarde van dit protocol ligt in de spirituele verdieping die in deze levensfase, en binnen het concept van positieve gezondheid, als fundament gezien kan worden. Het kan gebruikt worden vooraf aan of naast de ACP - gesprekken. Ze vullen elkaar aan. De coöperatie Netwerk voor Levensvragen (NvL) is, met 20 aangesloten geestelijk verzorgers, werkzaam in de provincies Drenthe en Groningen. Binnen het kader van de VWS subsidie "Geestelijke Verzorging Thuis" (GV-thuis), hebben cliënten recht op ten minste 7 gratis gesprekken. Voor meer informatie neem gerust contact op met mij.
Corrie Hiwat, c.hiwat@nvl.nu Website:www.nvl.nu.
Hi Heidi,
Klopt helemaal. Positieve Gezondheid gaat over het hele leven, dus ook de laatste levensfase. mooi dat jullie dit middels Positieve Gezondheid willen oppakken.
Laten we een mailen en of bellen, ik mocht de vrijwilligers van de Hospice Amandi trainen in het gedachtegoed en heb hier wat ervaringen over terug gekregen.
Ook is het een aanrader om Marcia van Adamas Nieuwvennep via Linkdin te benaderen. Zij heeft ook ervaring hierin.
Beste Heidi, bij jouw vraag denk ik aan de theorie van het Diamantmodel van Carlo Leget…
Succes gewenst!
Beste Heidi.
" Er zijn " is vaak al voldoende!
Luisteren naar wat mensen nog kwijt willen. Eventueel met wensambulance nog een laatste wens in vervulling brengen.
Maak gebruik van vrijwilligers die de mantelzorger kan ontlasten.
Succes!
Beste Heidi,
Ben je al bekend met Carend.nl Een vraagbaak en expertisecentrum voor palliatieve zorg?
Vriendelijke groeten,
Jantien Polderman
Dag Corrie, ik ben werkzaam in Drenthe (bij dokter Drenthe) en palliatieve zorg is een belangrijk onderdeel van onze organisatie. Misschien kunnen we inderdaad nog wel meer aandacht vragen voor de 7 gratis gesprekken bij de mensen thuis.